Verdergaan naar hoofdinhoud
Banner_Indoorpol
Zoeken
Onthaal
Methodologie
Micro-organismen
Woning
Gebouwen en kantoren
Andere omgevingen
Infofiches
  
Indoorpol > Woning > Paginas > Type 3  

Vermindering van de thermofiele schimmellast in de woning : Saneringstype 3

In dit geval bestaat er een besmettingsrisico voor het individu, het gaat hier enkel over levende schimmels. In een « immunologisch normale » bevolking zijn infecties te wijten aan omgevingsschimmels zeldzaam en eerder te wijten aan direct contact dan aan inademing (atleetvoeten in zwembaden, sportzalen, badkamers). Deze doorgaans onschuldige schimmels kunnen zich echter in de aanwezigheid van patiënten met immunodeficiëntie of van patiënten met bijzondere pathologieën (zoals bij voorbeeld mucovicidose) ontwikkelen tot gevaarlijke organismen.

Deze thermofiele schimmels zijn actief betrokken bij de afbraak van organisch materiaal waarbij in de loop van het proces de temperatuur stijgt. Deze schimmels zijn dan ook in overvloed terug te vinden in compost, potgrond, aarde, enz.

In ziekenhuizen worden doorgaans alle mogelijke ontsmettingsmaatregelen genomen om te vermijden dat gevoelige patiënten worden besmet. Wat gebeurt er wanneer de patiënt weer zijn woning betrekt?

In de woning dringen schimmelsporen samen met stof het huis binnen, slaan er neer en hopen zich op. Het is daarom belangrijk om de woning zeer grondig en regelmatig schoon te maken. In dit geval kan het gebruik van de gepaste schimmelwerende middelen (met specifieke ontsmettingsprocedures) worden aanbevolen om de risico’s van besmettingen van de patiënt nog te verminderen.

Praktisch gezien betekent dit:

Belangrijke opmerking : Voor onderzoeken in verband met deze problematiek is de plakband techniek (scotctape) volkomen ongeschikt.

 ·         Vooraleer de patiënt terugkeert, dient een  mycologische inventaris te worden opgemaakt (van de woning en in het bijzonder van de kelder, de zolder en lokalen die weinig worden gebruikt, die een reservoir van huisstof kunnen vormen : matrassen, zetels, onmiddellijke buitenomgeving, enz.).

·         Tuinieren vermijden

·         Kamerplanten (potgrond !) vermijden

·         De woning zodanig inrichten dat snelle en efficiënte schoonmaak mogelijk is (opruimen, weinig of geen voorwerpen op de meubels, kasten en boekenkasten sluiten, enz.)

·         Regelmatig schoonmaken met een enigszins ontsmette vochtige doek

·         Gebruik nooit een stofzuiger die niet is uitgerust met een HEPA-filter aan de luchtuitgang

·         De aanwezigheid van de patiënt in ruimten waar wordt schoongemaakt vermijden

·         Het gebruik van een goed onderhouden luchtververser of luchtreiniger (met HEPA-filter) kan eveneens bijdragen tot een vermindering van het risico op besmetting.