Verdergaan naar hoofdinhoud
Banner_Indoorpol
Zoeken
Onthaal
Methodologie
Micro-organismen
Woning
Gebouwen en kantoren
Andere omgevingen
Infofiches
  
Indoorpol > Woning > Paginas > Type 1  

Vermindering van de totale schimmelbelasting in een woning : Sanering type 1

Een woning die droog en goed geventileerd wordt zal geen aanleiding geven tot schimmelvorming, ze is echter nooit vrij van schimmelsporen. De woning is een open omgeving waarbij schimmelsporen samen met pollen en stof uit de buitenlucht binnendringen, neerslaan en zich opstapelen. Deze sanering bestaat voornamelijk uit een regelmatig en een zorgvuldig onderhoud van de woning. De blootstelling aan allergenen zal maximaal verminderd worden als men het stof in de kleinste hoeken zal verwijderen.

Praktisch gezien betekent dit:

·         Richt de woning op een zodanige manier in dat het schoonmaken snel en efficiënt  kan gebeuren (opruimen, weinig of geen voorwerpen op de meubels, kasten, gesloten boekenkasten, …

·         Het meubilair regelmatig schoonmaken met een vochtige doek (eventueel met een zeepoplossing)

·         Verwijder stofhaarden (oude zetels, opgevulde matrassen, wollen tapijten, gedroogde boeketten, planten, …)

·         Controleer de staat van het matras, tapijt, zetels (fungi-analyse, acarologisch, …) en zorg voor een correct onderhoud (droge ruimten en goed geventileerd, de matrashoes regelmatig reinigen)

·         Nooit een stofzuiger gebruiken die niet uitgerust is met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air filter) aan de luchtuitgang

·         Vermijd de aanwezigheid van de patiënt in de ruimte waar men de schoonmaak uitvoert.

·         Het gebruik van een luchtzuiveraar of luchtreiniger (met HEPA-filter) kan bijdragen tot een verbetering van de situatie

·         Kijk uit voor luchtverplaatsingen boven warmtebronnen (convectie). De plaatsen (dikwijls moeilijk toegankelijk) zoals achter radiators of een andere soort van verwarming dienen regelmatig schoon gemaakt te worden.

·         Kijk uit voor verwarmingssystemen met warme blaaslucht (voorzie filters en het onderhoud ervan, regelmatig onderhoud van de luchtkanalen)

·         Controleer regelmatig verse voeding (aardappelen, groenten en fruit) dat men in voorraad heeft (mogelijke contaminatie)

·         Controleer gesloten en vochtige ruimten. De frigo is hiervan een voobeeld (contaminatie van het dichtingsrubber door schimmels komt regelmatig voor)