Verdergaan naar hoofdinhoud
Banner_Indoorpol
Zoeken
Onthaal
Methodologie
Micro-organismen
Woning
Gebouwen en kantoren
Andere omgevingen
Infofiches
  
Indoorpol > Woning > Paginas > En de andere zwammen  

En de andere schimmels?

Zij zijn talrijk. Sommige soorten worden tijdens herfstwandelingen in het bos aangetroffen. De herfst is een periode waarin de buitenlucht vol schimmelsporen kan zitten.

           
 (Gasteromycetes)  Peziza (Ascomycetes)  Morielje (Ascomycetes)  Agaricus/Psalliota (Basidiomycetes)  Amanita muscaria (Basidimomycetes)  Polypoor (Basidimomycetes)
 
Sommige schimmels houden zelfs van onze woningen. De vochtigheid, de aangename temperatuur en de biologisch afbreekbare materialen volstaan als lokmiddel. De huiszwam (Serpula lacrymans) is ontegensprekelijk de meest overwoekerende schimmel, in staat om een netwerk van gespecialiseerde filamenten te ontwikkelen om het water te vervoeren en om de verspreiding in heel de woning mogelijk te maken, soms zelfs in de naburige huizen. Gebouwen dreigen in te storten en de inademing van sporen kan een bedreiging voor de gezondheid vormen. Er is vastgesteld dat de huiszwam in één vertrek zo’n 360.000 sporen per m3 had geproduceerd en in de wetenschappelijke literatuur zijn gevallen van allergie voor deze soort beschreven. 
       
 Carpofoor van een rijpe huiszwam  Sporen van een huiszwam

Carpofoor van een huiszwam ontwikkelt op een houten raamkader in een slaapkamer

Carpofoor en mycelium  van Peziza achter pleisterplaten op een vochtige muur