Verdergaan naar hoofdinhoud
Banner_Indoorpol
Zoeken
Onthaal
Methodologie
Micro-organismen
Woning
Gebouwen en kantoren
Andere omgevingen
Infofiches
  

Indoorpol > Andere omgevingen

Schimmelallergie is al sinds verschillende decennia gekend. De schimmels zijn aanwezig in de buitenlucht en variëren in ruime mate naargelang de seizoenen. Anderen zijn specifiek gelokaliseerd in begrensde ruimtes zoals woningen of de werkplaats.

Op professioneel gebied worden de activiteiten in verband met het plattelandsleven en de agro-industrie sector vaak als oorzaak beschouwd van allergieën (boeren, graanverbouwers, kaasboeren, bakkers, enz.).
Tabel 1

 


Onder de voorkomende aandoeningen vernoemen we Extrinsieke Allergische Alveolites (EAA), eveneens genoemd "hypersensibiliteits pneumopathie". Dit omvat een geheel van aandoeningen met ontsteking van de pulmonaire alveolen en de terminale bronchiën. Deze ontsteking is te wijten aan de inademing van organische, plantaardige of dierlijke partikels, met antigene eigenschappen die verantwoordelijk zijn voor immuno-allergische reacties. Bekende voorbeelden van EAA van professionele oorsprong, zijn " de boerenlong", "de champignonkwekerslong", "duivenkwekerslong", "molenaarslong" .