Verdergaan naar hoofdinhoud
Banner_Indoorpol

 

Zoeken
Onthaal
Methodologie
Micro-organismen
Woning
Gebouwen en kantoren
Andere omgevingen
Infofiches
  
Indoorpol > Micro-organisem > microorganismen  

microorganismen

Microbiologie van het milieu

De besmettelijke kiemen die opgespoord worden in een medisch laboratorium, zijn kiemen die een optimale ontwikkelingstemperatuur vereisen van 37°C (thermofiele soorten). Besmettelijke kiemen zijn bovendien gevaarlijk zolang ze leven. Deze kiemen bij de patiënt kunnen geïsoleerd worden op een zeer brede waaier van speciale kweekbodems. In dit geval is de mens meestal het reservoir en de vector. Voor dit soort kiemen doet airconditioning meestal niet meer dan de verspreiding van mens tot mens ervan bevorderen. Legionellose is één van de zeldzame uitzonderingen.

Bij de gebouwgebonden pathologieën zijn de betrokken kiemen meestal niet besmettelijk: ze ontwikkelen zich alleen maar in het gebouw als de omstandigheden gunstig zijn.

Water en temperatuur zijn de twee sleutelparameters voor een snelle ontwikkeling van talrijke kiemen. Een groot aantal van deze kiemen in de omgeving kunnen zich niet ontwikkelen bij 37°C. De meeste voelen zich echter het best bij een temperatuur van 20 tot 25°C (mesofiele soorten).